Wat is het PEB-certificaat?
Het PEB-certificaat (Energieprestatie van gebouwen) vormt een energie-identiteitskaart voor het gebouw. Het beschrijft zijn energieprestaties, voor een gestandaardiseerd gebruik en klimaat, door middel van numerieke of alfabetische indicatoren. Dit classificatiesysteem is eenvoudiger te vergelijken met het energielabel van huishoudelijke apparaten.
Concreet wordt deze energie-expertise uitgevoerd door middel van een gedefinieerde rekenmethodiek. Dit impliceert een onderzoek naar de karakteristieken van het gebouw die verband houden met enerzijds isolatie en anderzijds energieverbruikende systemen (verwarming, sanitair warm water, ventilatie, hulpapparatuur, zonne-energiesystemen, enz.).
Nadat de gegevens zijn verzameld, worden ze softwarematig samengesteld om de energie-‘rating’ van het te taxeren gebouw te bepalen. Het PEB-certificaat wordt vervolgens opgesteld en naar de eigenaar gestuurd.
Het doel van een dergelijke classificatie is om potentiële kopers en huurders in staat te stellen woongebouwen objectief, energetisch met elkaar te vergelijken.
In de praktijk bepaalt artikel 237/28 dat elke eigenaar een geldig energiecertificaat moet hebben tijdens sleutelmomenten in het leven van een woongebouw: bouw, verandering van eigenaar of bewoner (s) door ‘een verkoop of verhuur’. Dit attest moet worden meegedeeld aan de potentiële koper of bewoner. Het is maximaal 10 jaar geldig.
Is het PEB-certificaat verplicht?
n het Waals Gewest: Sinds 1 juni 2011 is het PEB-certificaat verplicht voor alle transacties van een residentieel gebouw (appartementen & huizen) en voor verhuur. De PEB-certificering met betrekking tot residentiële verhuur is van kracht wanneer een huurovereenkomst wordt verlengd.
Bij het ondertekenen van een huurovereenkomst zijn de belangrijkste documenten die tussen de verhuurder en de huurder moeten worden verzameld:
- Zorg voor een PEB-energiecertificaat
- Zorg voor een woninghuurverzekeringscertificaat
- Een huurwaarborgcertificaat overleggen
- Het identiteitsbewijs van elk van de huurders
Hoe werkt de PEB-certificering?
Na een eerste contact om de voorwaarden van het locatiebezoek vast te stellen, ontmoet u de Erkende Certificeerder zodat hij zijn inspectie kan uitvoeren. Het meet vervolgens de verlieszones, controleert de samenstelling van de muren, inspecteert de installaties voor energieproductie en -terugwinning (verwarming, sanitair warm water, fotovoltaïsche panelen, warmtepompen, enz.).
Bezoeken kunnen vaak buiten kantooruren en in het weekend worden gepland, afhankelijk van de eigenaar.
De duur van een inspectie is afhankelijk van de complexiteit van het woongebouw en de relevantie van de aangeleverde documenten. Over het algemeen vindt het bezoek plaats met een interval van maximaal één tot drie uur.
Welke documenten moeten tijdens de certificering worden verstrekt?
Tot aan de prestatie van uw gebouw zijn bepaalde documenten essentieel voor een PEB Energiecertificaat.
De erkende certificeerder stelt zijn rapport op op basis van zijn eigen visuele bevindingen. In een bestaand gebouw kunnen bepaalde parameters die nodig zijn voor het opstellen van het EPB-certificaat niet direct worden nageleefd bij een bezoek aan het gebouw. Daarom is het in het belang van de eigenaar van belang om de certificeerder zo veel mogelijk aanvaardbaar bewijs te verstrekken, wat een gunstige invloed kan hebben op de “energielabel” van het woongebouw.
Het is daarom essentieel dat de eigenaar alle documenten verzamelt die betrekking hebben op het gebouw dat hij in zijn bezit heeft en deze tijdens zijn bezoek ter beschikking stelt van de certificeerder.
Hier is de meest volledige lijst van documenten die als aanvaardbaar bewijs worden beschouwd in de context van de EPB-procedure:
- Plannen (gevels en niveaus)
- Compleet bestek met het eindverslag van de werkzaamheden
- Bouwvergunning (alleen voor de bouwdatum)
- Originele facturen van de aannemer met een nauwkeurige omschrijving van het werk.
- Een fotografisch dossier met de muren en hun kenmerken (isolatie, luchtspleet, enz.) Tijdens de bouw / renovatie. De locatie in het gebouw moet duidelijk herkenbaar zijn.
- De technische documentatie van de verwarmingsinstallatie
- Groenestroomcertificaten voor fotovoltaïsche panelen
- Een premiecertificaat van het Gewest voor het plaatsen van isolatie
- Volledige documenten voor het verkrijgen van belastingverminderingen voor energiebesparende investeringen (met documenten ondertekend en gedateerd door de aannemer)
- Het attest, van de architect, auteur van het project en na het volgen van de voortgang van de werken, van bepaalde kenmerken die de thermische prestatie van het woongebouw beïnvloeden
- Een bestaande EPB-verklaring (alleen nieuwe huisvesting)
- Een voorafgaand energiecertificaat of een energiecertificaat van een woning die deel uitmaakt van het gebouw of van dezelfde groep gebouwen
- Een “Building with Energy” -certificaat
- Enz …
Maakt u zich geen zorgen als u niet al deze documenten heeft. Ze zijn in feite niet allemaal nodig voor de voorbereiding van het certificaat, maar kunnen ingrijpen bij de rechtvaardiging van een gunstige “energielabel”.